سندرم دست بی قرار ؛ از علائم تا مهم ترین علل ابتلا
یکی از بیماری هایی که از نوع نادر بوده و اخیراً سرو صدای زیادی هم به دنبال داشته به سندرم دست بی قرار معروف است.
آوازه این بیماری تقریبا ناشناخته با سریال معروف پایتخت که در ایام نوروز پخش میشود اینروزها در همه جا پیچیده و از سوی دیگر قرنطینه اجباری و خانه نشینی بسیاری از افراد بدلیل شیوع ویروس کرونا در استقبال از سریال پایتخت که موضوع آن درگیری یکی از بازیگران سریال با این بیماری بوده مزید علت اینهمه سر و صدا در خصوص سندرم دست بیقرار میباشد.
شاید تاکنون بیماری با نام سندرم پای بی قرار را شنیده باشید، همان حالتی که پاها بی اختیار شروع به تکان خوردن می کنند. در واقع سندرم دست بی قرار هم تقریباً مشابه با همین بیماری خواهد بود. بنابراین شما می توانید وجوه مشترکی را در بین این دو بیماری پیدا کنید.
در هر دوی آنها فرد در زمانی که برای استراحت آماده می شود، دچار مشکلاتی خواهد بود. سوزشی عجیب در دست یا پا احساس می کند. این سوزش شاید در زمان پیش از خواب وجود نداشته باشد، اما قطعاً در حین خواب شدیدتر شده و فرد را بیدار می کند.
مهم ترین علائم مربوط به سندرم دست بی قرار چیست؟
در ابتدا با درد و سوزش در دست آغاز می شود. ( حتی در زمان خواب)
پس از آن این سوزش ناخودآگاه دست های شما را حرکت می دهد.
خارش شدیدی در دست های خود احساس می کنید.
احساسی از سوزن سوزن شدن به شما دست می دهد ( لحظه به لحظه این وضعیت بدتر می شود)
رفته رفته سرعت تکان دادن دست بیشتر خواهد شد.
اما چرا دست های خود را تکان می دهید؟
فردی که این کار را انجام می دهد، پس از مدت زمان کوتاهی، خبری از درد و ناراحتی در دست های او نیست. به نوعی این تکان دادن دست با برطرف شدن درد او همراه خواهد بود.
متأسفانه این بیماری خواب راحت را از فرد می گیرد. برخلاف اغلب بیماریها که با استراحت تسکین پیدا می کنند، در این بیماری می توان به این موضوع توجه نمود که در زمان استراحت وضعیت شما بدتر می شود.
یکی از یافته های مهم ارتباط بین سندرم دست بی قرار با پای بی قرار است. در واقع اگر بیماری در ابتدا در دست ها آغاز شود. پس از مدتی می تواند بر روی پاها هم اثر خود را برجای گذاشته و در نهایت به سندرم پای بی قرار هم تبدیل شود. این مشکل در نیمی از بیماران به وضوح قابل تشخیص خواهد بود.
چرا به سندرم دست بی قرار مبتلا می شویم؟
شدت حرکتی که برای این بیماری گزارش شده در سه دسته خواهد بود. در حقیقت از حالت ضعیف تا متوسط و شدید متفاوت می باشد.
هنوز دلیل اصلی و مهمی برای این بیماری توضیح داده نشده، اما می توان به یک تحریک ناگهانی در نخاع اشاره داشت. این نخاع کل ستون فقرات شما را درگیر می کند، بنابراین این بیماری از دست ها به پاها هم قابل انتقال است.
اما بیشتر از سیستم نخاعی، تحریک بر روی بخش های کنترل کننده مغز یا سیستم عصبی مرکزی در اولویت قرار دارد.
مشکل در جذب آهن و سندرم دست بی قرار
یکی از مهم ترین کمبودهایی که شاید بتواند در ابتلا به سندرم دست بی قرار اثر گذار باشد، به کمبود شدید آهن وابسته خواهد بود. علاوه بر آنکه این کمبود می تواند به علائم ظاهری نظیر زرد شدن پوست و … منجربه شود، این بیماری هم به دنبال دارد.
ریسک فاکتورها برای تحریک فرد مبتلا به دست بی قرار:
کاهش خواب تظاهر علائم را بیشتر می کند.
فقر آهن
مشکلات کلیوی، ابتلا به بیماری های مزمن نظیر دیابت، پارکینسون
ضربه های شدید به سیستم عصبی مرکزی یا نخاع ( تحریک عصبی)
مصرف داروهای اعصاب
در همین زمینه بخوانید: